Bizler belki de sıklıkla yaz aylarında yüzdüğümüz için çoğu kişiye yüzmek bir spor gibi gelmez. Ancak işin aslı, yüzme gerçek bir spordur. Üstelik bu spor vücuttaki kas gruplarının neredeyse tamamını çalıştıran oldukça önemli bir spordur. Bu sebeple de yüzme konusunda performansınızı daha ileriye taşımak oldukça mümkündür. Özellikle de kas gruplarınız güçlendikçe ve geliştikçe yüzme konusunda çok daha başarılı bir performansa ulaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Peki kas gruplarının gelişmesini sağlayarak yüksek performanslara yol açan yöntemler nelerdir? Yüzme sporu ile uğraşan sporcular, işte beklediğiniz o yazı!

Düzenli Olarak Yüzmek

Kondisyonunuz ve gücünüz en yüksek seviyede de olsa, düzenli olarak yüzmüyorsanız; havuza atladığınızda bir kaç metre sonra nefes nefese kalabilirsiniz. Çünkü yüzmek vücudunuzun tüm kaslarını kullanmak zorunda kaldığınız bir faaliyettir. Düzenli olarak yüzerseniz, tüm kaslarınız ve iskeletiniz suya her zaman hazır olacaktır. Ve doğal olarak siz yüzdükçe daha da güçlenecektir. Bunların yanına ek olarak, düzenli yüzmek kalp ve akciğerlerinizin dayanıklılığını arttırarak, suyun içinde daha fazla kalmanızı da sağlayacaktır. Bu durum da sizin nefes alışverişinizi kontrol etmede size büyük bir kolaylık sağlayacaktır ve elbette ki kafanızı sudan çıkarmayarak daha uzun süre yüzebilecek, bundan dolayı da daha iyi performansları yakalayabileceksiniz.

Yüzme Antrenmanlarını Verimli Geçirmek

Bir yüzücüyseniz ve uyguladığınız antrenman programı size uygun olarak, profesyonel eğitmenlerce hazırlanmışsa ve siz bu programı aksatmadan uyguluyorsanız; günden güne yüzme performansınız istemeseniz de zaten artacaktır. Yüzme performansını arttırmanın en kolay yolu düzenli şekilde antrenmanlar yapıp, düzenli olarak yüzmektir. Yüzmede en önemli noktalar, dayanıklılık, kondisyon ve hızdır. Bu 3 bileşeni bir araya getirip uygularsanız yüzme performansı ve kondisyon kazanmış olursunuz.

Hızınızı, dayanıklılığınızı ve kondisyonunuzu arttıracak en iyi yüzme antrenman tekniği interval antrenman tekniğidir. Bu antrenman tekniğinde kaslar üzerinde kısa süreli büyük yüklenmeler oluşturulur. Kısa süreli yüklenmelerden sonra bir dinlenme arası verilir. Tekrarlarla bu döngü devam edilir. İnterval antrenman tekniği kısa sürede sizlere hız, güç ve kondisyon sağlayıp performansınızı arttıracaktır.

Bu antrenman tekniği hız, güç ve kondisyon bileşenlerini size sağlasa da daha iyi yüzmek için daha fazlasına elbette ki ihtiyacınız olacaktır. Bu bileşenlerin yanında denge antrenmanları ve stil antrenmanları da yapmanız gerekir. Yüzme stilinizi geliştirmek için de serbest antrenmanlar değil, programlı ve spesifik antrenmanlar yapmanız gerekir.

Doğru Yüzme Şeklini Benimsemek

Yüzme şekli; yüzerken vücudunuzun aldığı şekil, kulaç atma tekniğiniz, performans yüzmeniz ve diğer unsurlardan oluşur. Yüzerken en doğru duruş, vücudunuzun yüzeye en paralel durduğu duruştur. Paralel durduğunuzda göstereceğiniz efor azalır ve daha hızlı hareket edersiniz. Ve unutmayın ki sadece kulaç atarak yüzmek performansınızı düşürecek unsurlardan biridir.

Yüzerken ayaklarınızı da tıpkı elleriniz gibi kullanmalısınız. Sık sık nefes almak, sizi yavaşlatacak önemli bir unsurdur ve bu duruma çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü kafanızı sudan çıkardığınızda hem duruş dengenizi bozarsınız hem de yüzme motivasyonunuz düşer. Bu yüzden en doğru yüzme şekli, kafanız suyun içindeyken ve vücudunuz yere olabildiğince paralelken yapılan yüzme şeklidir.

Beslenme Programı Oluşturmak

Her spor dalında olduğu gibi yüzmede de bu spora uygun olacak şekilde beslenmeniz gerekir. Yüzmeye uygun beslenme şekli de tahmin edeceğiniz üzere protein ağırlıklı beslenmedir. Proteinler kas ve iskelet yapınız için olmazsa olmazdır. Özellikle antrenmanlardan birkaç saat önce ve antrenmandan sonra protein ağırlıklı beslenmek gerekir.

Protein; tavuk eti, balık, kırmızı et gibi besinlerde bulunur. Ayrıca fasulye, nohut ve mercimekte de bitkisel proteinler vardır. Yüzme antrenman programınıza ek olarak eğitmeniniz tarafından bir beslenme programı da oluşturulması size oldukça büyük bir fayda sağlayacaktır.

PERFORMANS YÜZÜŞLERİNDE HANGİ YÜZME KIYAFETİ KULLANILMALI?

Özellikle kadın giyim sektörünün her geçen gün daha fazla rakiple karşılaşması sebebiyle neredeyse binlerce çeşit mayo tasarlandı ve her gün tasarlanmaya da devam ediyor. Kadınlar da bu kadar çeşitlilik arasında hangi zamanlarda ve durumlarda nasıl bir mayo giymesi gerektiği konusunda kararsız kalabiliyor. İşte bu noktada şunu söyleyebiliriz. Eğer bir performans yüzücüsüyseniz o zaman kesinlikle ve kesinlikle bikiniden uzak durmanızı önereceğiz.

Tek parça bir kıyafet, yüzme konusunda sizleri çok daha rahat hissettirecek ve dikkatinizi dağıtmayacaktır. Elbette ki buradan yola çıkarak her türlü mayonun giyilebileceğini de düşünmemelisiniz. Detaysız ve dekoltesiz, olabildiğince sıkı fakat aynı zamanda beden üzerinde de iz yapmayan, iç bacak dikişleri yumuşak, askıları kalın ve mümkünse boyundan destek alan bir mayo; performans yüzüşü için sahip olabileceğiniz en doğru mayo olacaktır.

×