Mayo kelimesi denilince akla hep kadınların giydiği ve tek parça halinde olan kıyafetler gelir. Oysa bu bilgi aslında oldukça yanlıştır. Mayo, denizde veya havuzda yüzerken görünmesini istemediğimiz uzuvlarımızı kapatan ve su geçirmez/su tutmaz bir kumaştan yapılan özel bir kıyafettir. Elbette vücudun üst kısmını kapatan tek parça bir biçimde dikilmiş modelleri mevcut olsa da çok daha spesifik modelleri de bulunmaktadır. Bunlardan en bilindik olanları ise erkek mayoları olarak da adlandırılan erkek deniz şortlarıdır. Bu şortlar, deniz ve plaj kıyafetleri satan neredeyse her yerde bulabileceğiniz kıyafetler olsa da aslında çok dikkatli seçilmesi gereken şortlardır. Peki, neden? Gelin bunun nedenlerini hep birlikte inceleyelim.

ERKEK DENİZ ŞORTLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Erkek deniz şortları, erkeklerin yüzerken en konforlu şekilde zaman geçirmelerini sağlayan kıyafetlerdir. Bu kıyafetlerin en önemli özelliği yüzme sporunu gerçekleştirirken vücudun gereksiz kıyafet detaylarından arındırılmış olması ile hafiflik kazanmasına yardımcı olmasıdır. Ancak bazı erkek deniz şortları neredeyse amacına hiçbir şekilde hizmet etmemekle kalmayıp vücudun sağlığını da tehdit etmektedir. Bu sebeple de oldukça basit gibi görünen bu deniz şortlarının oldukça dikkatli seçilmesi ve alınması gerekir.

Birçok farklı açıdan incelenmesi gereken erkek deniz şortlarında başlıca dikkat edilmesi gereken özellikler şunlardır:

  • Erkek deniz şortları, erkeklerin yüzerken üzerinde herhangi bir ağırlığa sebebiyet vermeyecek şekilde üretilmiş olmalıdır. Bu sebeple kalın, suyu tutan ve geç kuruyan kumaşlardan üretilmiş olan erkek deniz şortları asla tercih edilmemelidir. Aksi takdirde yüzdüğünüz için değil belki ama yük taşıdığınız için fazlasıyla yorulabilirsiniz.

 

  • Deniz şortları yalnızca yüzmek için değil, plajda dinlenilen vakitlerde de işlevsel olmalıdır. Örneğin arkadaşlarla biraz yürümek, alışveriş için bir markete gitmek veya başka ihtiyaçların giderilmesi için topluca oturulan ortamdan uzaklaşılması gerekilen zamanlarda, kişisel eşyaların yanınızda bulundurulabilmesi için işlevsel cepler Ancak bu cepler ne fazla büyük ne de fazla küçük olmayacak şekilde ve yüzme fiilini gerçekleştirirken sizlere engel olmayacak şekilde tasarlanmış olmalıdır.

 

  • Erkek deniz şortlarının en bilindik özelliği iç kısmında bir astar bulundurmasıdır. Bu astar genellikle fileden yapılır ve bu da doğru olan tasarımdır. Ancak bazı erkek deniz şortlarındaki bu filenin kumaşı deriyi tahriş edecek derecede kalın bir kumaştan üretilebiliyor. Bununla birlikte kumaşı tamamen doğru bir kumaş olsa bile kasık bölgesine fazla yakın veya fazla uzak dikilmiş olan file astarlar da yine ciltte tahriş, pişik gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple deniz şortlarının iç astarının doğru bir dikime ve doğru bir kumaşa sahip olması da oldukça önemlidir.

 

  • Kadınların giydiği mayo ve bikinilerin sıkı yapısı bel konusunda büyük bir rahatlık sağlarken erkek deniz şortlarında maalesef bu durum pek de öyle olmamaktadır. Çoğu erkek deniz şortu bel kısmında ayarlanabilir bir ip bulundurur ancak bu asla yeterli değildir. Çünkü belinizden düşmemesi için sıkıca bağladığını bu ipler bir süre sonra canınızı yakmaya başlayabilir ve daha kötü ihtimalle, güneş yanıklarınızın bu bölgede ciddi bir acı yaratmasına sebep olabilir. Bu sebeple erkek deniz şortlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da bel kısmının hem lastikli hem de ipli olması olmalıdır.

 

  • Tamamen kişisel zevklere bağlı olarak değişen erkek deniz şortlarının boyu konusu da aslında oldukça önemlidir. Olması gerekenden daha uzun boya sahip deniz şortları, hareketlerinizi kısıtlayarak daha az bir verim elde etmenize sebep olabilir. Bu sebeple uluslararası yüzücülerin de tercihine bakarak ya kısa ya da orta boyda bir deniz şortu tercih etmenizin sizler için en doğru tercih olacağını söyleyebiliriz.

ERKEK DENİZ ŞORTLARINDA SIK TERCİH EDİLMESİ GEREKEN RENKLER

Erkekler bu tarz konularda kadınlara göre çok daha az seçici davranan bireylerdir. Ancak aslında deniz şortlarının renk seçimi yalnızca bir tarz meselesi değil aynı zamanda mevsim şartlarının da gereğidir.

Genellikle yaz aylarında ve oldukça sıcak havalarda gidilen plajlarda güneşin en tepede ve kavurucu ısısıyla kendini hissettirmesi kaçınılmazdır. Ancak yine de hissedilen sıcaklığı daha aza düşürmek bir bakıma bizim elimizdedir. Koyu renklerin ısıyı soğurduğu ve açık renklerin de tam tersine ısıyı yansıttığı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple erkek mayolarında yani deniz şortlarında da tercihimizi olabildiğince açık renklerden yana kullanmak maksimum serinliği elde etmemiz için kolay bir yol olabilir. Beach&Beyond olarak erkek deniz şortlarında sizlere sunmayı tercih ettiğimiz renkler de bu konuda hassasiyetle düşünülmüş ve karar verilmiş renklerdir. Sizlere ise yalnızca yazın keyfini sınırlarınız olmadan doyasıya yaşamayı bıraktık.

×