Başlığa bakınca bunun kulağa biraz korkutucu geldiğinin farkındayız. Ve hatta muhtemelen çoğu kişinin bu başlığı yalan bilgi zannederek okuduğunun da farkındayız. Ancak ilginç bir şekilde araştırmalar gösteriyor ki aslında soğuk havalarda denizde yüzmek, aklımızın alamayacağı faydalara vesile oluyormuş. Bizler de bu yüzden hazır kış aylarındayken sizlere soğuk havalarda denizde yüzmenin faydalarından bahsetmek istedik. Üstelik sağlık üzerindeki etkilerini duyunca bugüne kadar aklınıza dahi gelmemiş olan bu etkinlik için artık belki de beklemek istemeyebilirsiniz. İşte soğuk havalarda denizde yüzmenin insan vücudu ve bağışıklığı üzerindeki etkileri:

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Soğuk su, vücudu değişen koşullara tepki vermeye zorlandığı için beyaz kan hücresi sayısını artırmaya yardımcı olur. Beyaz kan hücrelerindeki bu artış ise vücudun savunmasını daha etkin hale getirmesini sağlar. Bu da hastalıklara karşı direncinizi artırır ve kendinizi daha canlı hissedebilirsiniz. Yani soğuk bir denizde yüzmek tüm bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Ağrı Eşiğini Arttırır

Soğuk suda yüzmek endorfinleri harekete geçirir. Endorfin, aktiviteler sırasında sizi iyi hissettirmek için beynin ürettiği bir çeşit kimyasaldır. İşte bu kimyasalların harekete geçmesi ile kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Yüzmek aynı zamanda çok iyi bir kardiyo egzersizidir ve depresyon üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca soğuk suda yüzmek ağrı eşiğini artırır ve salgılanan endorfin, acı ile baş etmene yardımcı olur. Düzenli bir şekilde soğuk suda yüzülmeye başlandığında bu ağrı eşiğinin ne kadar arttığını da gün içerisinde gözlemleme şansınız olacaktır.

Kan Dolaşımını İyileştirir

Soğuk suda yüzmek arterleri ve kılcal damarları temizler. Böylelikle kanı yüzeye iter ve vücudun ısınmasına yardımcı olur. Bu duruma tekrar tekrar maruz kalmak da kişiyi soğuğa adapte eder. Böylelikle sadece yüzerek hem damarlar temizlenip kan dolaşımı hızlanırken hem de soğuğa adapte olunarak vücut direnci arttırılmış olur.

Benlik Saygısını Arttırır

Soğuk suda kalmaya zorlama süreci zihinsel gücü artırıcı etkiye sahip olabilir. Konfor alanından çıkmak, bir başarı duygusu vermesinin yanı sıra güven ve cesareti de geliştirir, yaşamın diğer alanlarındaki dayanıklılığınızı artırabilir. Yani soğuk suda yüzerek normalde insanların sık yapmadığı bir şeyi yapıyor olmanız siz fark etmeseniz de benlik saygınızı gün be gün arttırır.

Farkındalığı Arttırır

Soğuk suya girildiği zaman, sinir sistemini aşırı yüke sokmuş olursunuz. Su ile temas eden tüm sinir uçları, vücudunuzun ne kadar soğuk olduğunu beyninize iletir. Beynin ise sınırlı bir bant genişliği vardır ve yoğun su hissi ile beynin yapılacaklar listesini gözden geçirmesi veya soğuktan başka bir şey için endişelenmesine imkan kalmaz. Bu da bizlere gösteriyor ki soğuk suda yüzme, farkındalık egzersizleriyle pek çok ortak noktaya sahiptir ve günlük düşüncelerden uzaklaşılabilmesi için insanlara bir mola sunar.

Libidoyu Arttırır

Sağlıklı bireylerin sağlıklı bir libidoya sahip olması gerekir. Ancak yoğun hayat mücadelesinin stresi ve daha birçok farklı etken sebebiyle libidosal sorunlar yaşanabilmektedir. İşte soğuk suda yüzmek, östrojen ve testosteron üretimini artırarak doğurganlığa ve libidoya bir avantaj sağlar. Artan libido ile birlikte kendine güven, benlik saygısı ve ruh halinde iyileşmeler de gözlenebilir.

İltihaplanmayı Azaltır

Buz banyoları, performans sonrası toparlanmaya yardımcı olmak için dünyanın her yerindeki seçkin sporcular tarafından uygulanır. Vücut, organları korumak için kanı ekstremitelerden uzaklaştırarak soğuğa tepki verir. Uzuvlara giden kan akışının düşük olması iltihabı azaltır ve kasların çok daha hızlı iyileşmesini sağlar. Soğuk suda yüzmek, bir buz banyosunun tüm faydalarını sağlayabilir.

Metabolizma Hızını Arttırır

Kalp, soğuk suda daha hızlı kan pompalar ve vücudu yüzerken sıcak tutmak için daha çok çalışır. Kalbin daha fazla kan pompalaması ve hücrelerin vücudu sıcak tutmak için daha çok çalışması da metabolizma hızını ve günlük kalori harcamasını artırır. Bu sebeple kışın yavaşlayan bir metabolizmaya sahipseniz eğer, soğuk suda yüzerek bu probleminin önüne geçebilirsiniz.

SOĞUK HAVALARDA YÜZMEK İÇİN GEREKLİ İHTİYAÇLAR

Birçok spor dalına kıyasla yüzme sporu gerçekten masrafsız bir spordur. Yaz aylarında denizde kolaylıkla yapılabilen bu spor, yalnızca kış aylarında yüzülecek ortam sebebiyle ekstra bone gereksinimine ihtiyaç duyar. Ancak burada da bahsettiğimiz gibi bir kapalı alan yerine deniz veya havuz tercih ediyorsanız kışın da hiçbir masrafınız olmadan bu sporu yapmaya devam edebilirsiniz. Bununla birlikte yüzücü mayosu yalnızca bir tercihtir ve aslında herkes dilediği kıyafetle yüzmekte özgürdür. Elbette ki bir spor olarak icra edilecek olan yüzmede bizler de yüzücü mayolarını önermekteyiz ancak dilerseniz bikini ve hatta dekolteli mayoları da kullanabilirsiniz. Tabii ki deniz şortları da bu listeye dahil olan kıyafetlerdendir. Bunlar tamamen zevk ve tercih ile alakalıdır.

×