Moda dünyası sürekli değişen ve yenilenen bir alan. Bu alanda en çok değişime uğrayan parçalardan biri de plaj giyimi. Her sezon yeni detaylar, renkler ve kesimler karşımıza çıkarken plaj modası da bu akıma ayak uyduruyor. Plaj giyiminde seçim yaparken etkilenen faktörler arasında toplumsal normlar, beden algısı, dönemin ruhu ve tabii ki konfor gibi unsurlar var. Peki erkek plaj giyimi nasıl bir yolculuk geçirdi?

Hem kadınlar hem de erkekler için mayo ve bikini alışverişi yapmak eğlenceli bir aktivite gibi görünse de aslında öyle değil. Vücudunu sevmeyen ve kabullenemeyen insanlar için bu alışveriş stresli bir deneyim olabiliyor. Bunun arkasındaki nedenlerse toplumun dayattığı standartlar, medyanın yarattığı ideal beden imajı ve estetik kaygılar.

Bu durumu tarihsel bir perspektiften incelediğimizde de bu imajın toplum tarafından yaratıldığını ve medya tarafından da yaygınlaştırıldığını net bir şekilde görüyoruz. Bu noktada erkek plaj modası için en önemli şeyin “siz” olduğunuzu hatırlatmak isteriz. Yani kendi zevkinizin yanında giydiğiniz parçalarla kendinizi özgür, rahat ve mutlu hissetmeniz en önemli kriter. Çünkü nerede olursanız olun, önemli olan hep sizsiniz.

ERKEK PLAJ GİYİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

“Erkek plaj giyimi nasıl bir yolculuk geçirdi?” sorusunun cevabına gelecek olursak; 1800’lü yıllarda plaj giyiminin çok muhafazakar olduğunu, yünden yapılan bu parçaların vücudu saklayacak kadar kapalı olduğunu söyleyebiliriz.

1900’lü yıllara gelindiğinde plaj modasının denizci temalardan etkilendiğini ancak bu parçaların yine vücudun çoğunu örttüğünü görüyoruz. Siyah ipeğin siyah çoraplarla kombinlendiği bu dönemde siyah deri plaj ayakkabıları plaj kombinlerinin tamamlayıcısıydı. Bu dönemde kadınların daha çok kullandığı bone adlı aksesuarların da ortaya çıktığını belirtelim.

Bu tarihten sadece 10 yıl sonra plaj giyiminin bugünkü moda anlayışımıza daha yakın hale geldiğini ve büyük bir değişiklik yaşadığını söylesek yanlış olmaz. “Bu kısa sürede ne oldu da böyle bir değişiklik yaşandı?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu dönem içinde plaj elbiselerinin boyları kısaldı ve plajda giyilen parçalar vücut hatlarını daha çok ortaya çıkarmaya başladı.

Bu dönemde pratiklik ve konfor daha çok ön plana çıktı ve 1920’lere gelindiğinde kadınlar için üretilen mayolarda daha az kumaş kullanılmaya başlandı. Plajın olmazsa olmazları bone ve terlik gibi aksesuarlar daha çok tercih edilirken mayolardaki açıklıklar da büyütüldü. 1920’lerde ve 30’larda erkek plaj modasının en belirgin özelliği çizgili yüzme kıyafetleriydi. Tek parça halinde kullanılan bu erkek mayoları şort ve kolsuz bir gömleğin birleşimi gibiydi. Ancak bu dönemde renkli bir gelişme de oldu. Hem kadın hem de erkek plaj giyimi renklendi. Kırmızı, mavi, beyaz gibi renkler de bu dönemde yüzme giysilerine eklendi.

1930’larda yüzme kıyafetlerinde kullanılan materyaller de değişti. Özellikle hareketi kısıtlayan ve cildi tahriş eden kumaşlar yerini esnek, hafif ve elastanlı kumaşlara bıraktı. Yüzme ayakkabıları ve boneler tarihe karıştı. 1940’larda plaj modasında ciddi yenilikler yaşandı. Tek parça mayolar yerine vücudu daha çok gösteren ve “brief” olarak bilinen erkek deniz şortu modelleri plajlarda görülmeye başladı. Kısa ve yüksek şortlar için hala yün kullanılıyordu ama suni ipek ve spandeks kumaş karışımı bu dönemde popülerliğini arttırdı.

1950’lere gelindiğinde mayoların daha hızlı kuruması ve hareket kabiliyetinin artması için daha esnek olan naylon temelli kumaşlar kullanılmaya başlandı. “Erkek plaj giyimi nasıl bir yolculuk geçirdi?” sorusunun cevabının bunlarla sınırlı olmadığını söylemeye gerek yok!

70’lerde plaj giyim modasında iki önemli yenilik oldu. Bunlardan ilki hem erkek hem de kadın mayolarında daha fazla renk ve özellikle desen kullanılmasıydı. “Brief” olarak adlandırılan yüksek ve kısa deniz şortu yerini günümüzde de popüler olan şort kesime bıraktı. Erkek mayolarında bazen kemer detayına da yer verildi.

80’lerde günlük giyimde popüler olan cesur parlak renkler ve desenler plaj giyimine de hızlıca adapte oldu. Erkek plaj giyimi için neon renkler ve hayvan desenleri şortlarda en çok tercih edilenler arasındaydı. Bu tarihleri takip eden yıllardaysa erkek deniz şortu ve erkek slip mayo alternatifleri çoğaldı.

MODERN ÇAĞDA EN SIK KULLANILAN ERKEK DENİZ ŞORTLARI

Her ne kadar tüm bu tarihsel süreç içerisinde günümüze değin gelmiş olan ve sık kullanılan iki tür erkek plaj kıyafeti olsa da bu ikisi içerisinden de bir tanesi diğerinden çok daha sık tercih edilmektedir: erkek deniz şortları. Bizler de Beach&Beyond olarak erkeklerin de konforlu ve kaliteli bir plaj keyfi yaşamalarına yardımcı olmak adına erkek deniz şortlarını özgün tasarımlarımız ile yeniden yapılandırdık. Sizler de kendinize veya başka bir yakınınıza erkek deniz şortu almak isterseniz sitemizi ziyaret etmeyi sakın unutmayın!

×