Yüzmek genellikle yaz tatillerinde yapılan bir etkinlik olduğu için bunun bir spor olduğu çoğu zaman çoğu kişinin aklından çıkar. Oysa vücudumuzda en fazla sayıda kası çalıştıran ve yapılması da diğer spor dallarına göre çok daha kolay olan yüzme sporu, herhangi bir mevsim farketmeksizin yapılabilecek bir spordur. Üstelik hayatımıza değinen oldukça önemli faydaları da bulunan yüzme sporunun oldukça önemli 10 faydası da kanıtlanmıştır. Bu 10 önemli faydaya geçmeden önce çoğu kişinin aklında kalan ‘kış ve yüzme’ ikilisinin nasıl bir araya geleceği hususuna da kısaca değinelim.

Bu hususta en sık sorulan sorulardan birisi: Kışın bu sporu yapmak zor mudur? Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı oldukça rahatlıkla söylenebilecek olan tek bir kelimeden ibaret: Hayır. Yapmanız gereken tek şey kapalı bir yüzme havuzu bulmanız.

YÜZME SPORUNUN ÖNEMLİ 10 FAYDASI

Her ne kadar şaşırtıcı olsa da yüzmek bir eğlenceden ziyade aslında bir spordur. Ve elbette ki her sporda olduğu gibi bu sporun da bizlere kattığı önemli faydaları bulunur. Ancak genel olarak insanlar yüzmeyi bir eğlence olarak gördükleri için bu sporun faydalarından da genellikle habersiz olurlar. Oysa belki de yüzme sporunun faydaları bilinse çok daha fazla kişi bu sporu hayatının merkezine alıp, yine bu sporu hayatının vazgeçilmezi haline getirebilir. İşte yüzme sporunun önemli 10 faydası:

Kaslarınızı Geliştirir

Yüzme sporu diğer spor dallarından farklı olarak insan bedenindeki tüm kasları çalıştırır. Yalnızca su üzerinde durmak için bile birçok farklı kas grubunun çalışıyor olması bu durumu açıklamak için verebileceğimiz en doğru örnek olacaktır. Bu nedenle de yüzmek, size en iyi vücut egzersizini sağlayacak aerobik egzersizlerden biridir.

Esnek Kalmanıza Yardımcı Olur

Yüzerken farkında olmadan birçok farklı esneme hareketini yaparız. Örneğin sıvı basıncına karşı ayaklarımızı ittiğimizde bileklerimiz birer yüzgece dönüşür ve her tekme hareketi ile gerilir. Bu tekrarlayan esneme hareketi de vücut esnekliğine yardımcı olur.

İnflamasyonu Azaltır

İltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Vücuttaki birçok iyileşme sürecinin temelinde de inflamasyon oluşması yer alır. Yüzmenin kalp kasını güçlendirdiği yaygın bir bilgi olsa da, araştırmalar yüzmenin aynı zamanda kalpte damar tıkanıklığına neden olan inflamasyonu da azalttığını göstermektedir.

Kalori Yakımını Hızlandırır

10 dakika koşmak yaklaşık 100 kalori yakar. Bu nedenle, 30 dakikalık güçlü bir kelebek hızı yüzme seansı, aynı zaman diliminde daha fazla kalori yakmanızı sağlar.

Astımı İyileştirebilir

Egzersiz yapmaya çalışmak ve nefes alamamak oldukça sinir bozucu bir durumdur. İşte yüzme sporu, kuru spor salonunda egzersiz yapmanın veya mevsimsel polenlere göğüs germenin aksine antrenman sırasında nemli hava solumanızı sağlar. Bu da astım gibi rahatsızlıkların azalmasına veya tamamen iyileşmesine yardımcı olur. Üstelik yüzmek sadece astım semptomlarını hafifletmekle de kalmayıp aynı zamanda akciğerlerin genel durumunu da iyileştirir.

Stresi ve Depresyonu Azaltır

Yüzme sporunun bilinen bir diğer etkisi de sakinleştirici ve meditatif olmasıdır. Çünkü nefes alıp vermek odaklanmanıza ve diğer tüm dikkat dağıtıcı şeyleri bastırmanıza yardımcı olur. Bu da doğal olarak stresi ve depresyonu azaltır. Yani yüzmek bir süre sonra sizin meditasyonunuz haline gelebilir.

Cilt Bakımı Yapar

Havuzda veya denizde yüzmek cildinizin temizlenmesine ve arınmasına yardımcı olur. Bunun sebebi deniz suyunun tuzlu ve arındırıcı bir içeriğe sahip olması, havuz suyunun ise klor gibi maddelerle arındırılıyor olmasıdır. Yüzdükten sonra cildinizin ne kadar pürüzsüz ve sağlıklı göründüğüne şahit olabilirsiniz.

Zihinsel Güçlenmeyi Sağlar

Elbette tüm egzersizler zihin için harikadır. Ancak yüzmek zihninizi daha fazla güçlendirebilir. Avustralya’da yapılan araştırmalar, yüzmeyenlerden oluşan bir kontrol grubuna kıyasla yüzme dersi alan çocuklara odaklandı. Sonuçlar, düzenli olarak yüzmeye katılan çocukların kontrol grubundan daha erken dil gelişimi, güven ve fiziksel gelişim konusunda uzmanlaştıklarını gösterdi.

Kemik Kütlesi Oluşturur

Araştırmacılar yıllarca yüzmenin kemik kütlesini etkilediği fikrini alaya almışlardı. Fakat son bulgular, yüzmenin kemik kütlesine yararlarını reddeden önceki araştırmaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdi. Yüzme kemik kütlesi oluşturan oldukça önemli bir spordur.

Ömrünüzü Uzatmanıza Katkı Sağlar

Elbette ki tüm egzersizler insan hayatına daha fazla sağlık ve uzun ömür sağlayabilir. Ancak araştırmalar yüzmenin bunu yapmak için en iyi seçeneklerden biri olduğuna işaret ediyor. Güney Carolina Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 32 yıldan fazla bir süredir 20 ila 90 yaşları arasındaki 40 bin 547 erkeğe baktı. Sonuçlar, yüzenlerin koşuculardan, yürüyüşçülerden veya egzersiz yapmayan erkeklerden yüzde 50 daha düşük ölüm oranına sahip olduğunu gösterdi. Bu da yüzme sporunun uzun bir ömre gerçekten katkı sağladığını göstermekte.

KIŞIN YÜZMEK İÇİN GEREKLİ İHTİYAÇLAR

Birçok spor dalına kıyasla yüzme sporu gerçekten masrafsız bir spordur. Yaz aylarında denizde kolaylıkla yapılabilen bu spor, yalnızca kış aylarında yüzülecek ortam sebebiyle ekstra bone gereksinimine ihtiyaç duyar. Bununla birlikte yüzücü mayosu yalnızca bir tercihtir ve aslında herkes dilediği kıyafetle yüzmekte özgürdür. Elbette ki bir spor olarak icra edilecek olan yüzmede bizler de yüzücü mayolarını önermekteyiz ancak dilerseniz bikini ve hatta dekolteli mayoları da kullanabilirsiniz.

×