Birçok kişi yüzme sporunu yaz aylarında yapıyor olsa da elbette ki bu sporun yaza özgü olmadığını ve kış aylarında da sıklıkla devam edilen bir spor olduğunu bilmektedir. Ancak bu durumun bir adım ötesi daha bulunmaktadır: Yağmurlu havada yüzmek. İlk duyulduğunda kulağa belki korkunç belki de abartı olarak gelen bu durum, özellikle evinin bahçesinde kendi havuzuna sahip olan kişiler için vazgeçilmez bir deneyim. Ancak bu durumun devam ettirilebilir ve sağlığınızı kötü etkilemeyecek bir pozisyonda olması için yapılması ve bilinmesi gereken birtakım şeyler bulunmaktadır.

YAĞMUR SUYU VE SU KİMYASI

Yağmur suyu söz konusu olduğunda, dikkat etmek isteyeceğiniz ilk alanlardan biri su kimyasıdır. Havamızdaki kirlilik ve toksinler nedeniyle yağmur suları doğal olarak asidiktir. Buna karşılık havuzlar hala tavsiye edilen seviyelerden daha düşük bir pH seviyesine sahiptir.

pH seviyelerinizi 7,4 ile 7,6 arasında tutmanızı önermekteyiz. Bunun nedeni ise insan gözünün pH’ının 7.5 olmasıdır. pH seviyesinde büyük dalgalanmalar olduğu zamanlarda göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir veya bu durum mevcut göz rahatsızlıklarınızın ilerlemesine neden olabilir. Normal yağmur suyunun pH’ı yaklaşık 5.0’dır. Böylece, ne kadar yağmur aldığınıza bağlı olarak, havuzunuzun pH’ını düşürebilirsiniz.

Sadece birkaç dakika yağmur yağması, havuzunuzun pH seviyesini tamamen değiştireceği anlamına gelmez. Hafif yağış, pH seviyenizi geçici olarak düşürebilir, ancak bu değer kesinlikle çok fazla değildir. Sonunda pH seviyeniz kendi kendine yükselir. Kısacası, biraz yağmur düzgün dengelenmiş bir havuzu kesinlikle rahatsız etmeyecektir. Ancak büyük miktarda yağmur farklı bir senaryodur. Büyük bir tehlike kısa sürede 1 ila 3 inç su arasında kolayca düşebilir. Bu yağmur miktarı kimyasal dengenizi kesinlikle değiştirir.

AKAN SU

Yağmur suyuna ek olarak havuz sahipleri, akış suyuna da dikkat etmelidir. Akan su; evinizden, manzaradan veya sundurmadan düşen ve yüzme havuzunuza giren sudur. Akan su havuzunuza girdiğinde, havuzunuzun kalsiyum sertliğini, toplam çözünmüş katılar (TDS), alkalinite ve diğer kimyasal seviyelerini değiştirebilir. Ayrıca havuza diğer kirletici maddeleri de getirir.

pH SEVİYENİZİ AYARLAYIN

pH seviyeniz havuz suyunuzun ne kadar asidik olduğunu gösterir. pH, 0-14 arası bilimsel bir ölçektir ve 7’si nötrdür. İdeal pH seviyesi 7.7 veya 7.8’dir. 7.5 ile 7.8 arasındaki seviye iyidir, ancak 7.2 ile 8.0 arasındaki seviye yüzme için ideal kabul edilebilir. Yağmur suyu da dâhil havuzunuza giren her şeyin pH değeri vardır. Bu nedenle pH seviyelerinizi haftada bir kez kontrol etmek en güvenli harekettir.

pH seviyeleriniz 7.2’nin altına düştüğünde, yüzücüler gözlerinde batma ve yanma yaşama eğilimindedir. 6.8’in altındaki seviyeler, dengelenmezse havuz ekipmanınızdaki metal parçalara ciddi hasar verebilir. Düşük pH seviyesine sahip bir havuzun vinil ve ısı eşanjörlerini zayıflatması da uzun sürmez.

Kısacası tipik olarak, havuzunuzun pH değerini ayarlamak için pH arttırıcılar (bazlar) veya pH düşürücüler (asitler) eklemeniz gerekmektedir.

YAĞMURLU HAVADA YÜZMENİN KEYFİNİ ÇIKARTIN

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yağmurlu havada yüzmenin aslında herhangi bir zararı yoktur. Yalnızca havuzunuzun bakımını doğru yapıyor olduğunuzdan emin olmanız yeterlidir. Üstelik kendi evinizin bahçesinde, kendinize ait bir havuzda böylesine özel bir etkinliği yaşayabiliyor olmanızın verdiği keyif ile gün içerisinde devam edecek modunuzun da yükselmesini sağlayabilirsiniz. Ve yine tamamen özel bir alanda bulunmanızla birlikte keyif için yapılan bu aktivitenin giyim konusunda da herhangi bir sınırlaması doğal olarak bulunmamaktadır. Yani dilediğiniz yüzücü kıyafetini giyebilirsiniz.

Tamamen keyif için yapılan bu aktivitenin amacı da göz önünde bulundurulursa, sizleri sıkmayacak ve içerisinde rahat hareket edebileceğiniz herhangi bir yüzücü kıyafetini tercih etmenizi önerebiliriz. Yalnız yukarıda da bahsettiğimiz gerekçeler yani yağmur suyunun asidik, havuz suyunun ise daha nötr veya bazik olması sebebiyle unutmamanız gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Yüzücü kıyafetleri her ne kadar birçok koşula uygun olarak üretiliyor olsalar da bu kadar sık asit ve baz dengesi değişimi durumunda kolaylıkla yıpranabilmektedirler. Bu sebeple bu keyifli aktivite için özel olarak bir yüzücü kıyafetinin belirlenmesi ve bu kıyafetin yalnızca bu aktivite esnasında kullanılması akıllıca olacaktır.

Ekstra: Geniş yüzey alanına sahip olan mayolar, bikinilere oranla çok daha az yıpranma eğilimi gösterdiklerinden bu etkinlik esnasında bikini yerine mayo tercih etmeyi de düşünebilirsiniz.

×