Her ne kadar kış aylarında olsak da mavi tatilin yalnızca yaz aylarında yapılmadığını elbette ki hepimiz biliyoruz. Üstelik kış aylarında mavi tatile gitmek yaz aylarında gidilen bir mavi tatile kıyasla çok daha ucuzdur. Özellikle son zamanlarda otellerin uçak firmaları ile yaptığı anlaşmalar ile duymaya başladığımız sınır dışı tatilleri, kış ortasında ufak bir süreliğine mevsim değişikliği yapmamıza olanak tanır ve uygun fiyatlı tatillerin başında gelir. Bu harika fırsatları değerlendirmeyi seven kişilerin tatil dönüşlerinde en çok muzdarip oldukları şey ise kışın ortasında olmaması gereken yanık izleriyle ve absürt bir bronzluk ile başa çıkmak zorunda kalmaları oluyor. Peki yaz veya kış farketmeksizin doğal bir bronzluk ve huzurlu bir güneşlenme için bilmemiz gerekenler nelerdir?

BRONZLAŞMAK İÇİN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Son 10 yıl içerisinde kadınların televizyon ekranlarında görüp de en çok etkilendiği şey bronzluktur. Ancak televizyon ekranlarında gördüğümüz her şeyin orijinal hali gördüğümüz görüntü ile örtüşmeyebiliyor. Yani çoğu zaman ekran renklerinin kandırmacası, yalnızca bir göz boyamadan ibaret olabiliyor. Üstelik kusursuz bir bronz ten görüntüsünün de tahmin edildiği gibi güneşlenerek değil genellikle solaryum ile sağlandığını da söylemek gerekiyor. Oldukça dikkat edilmesi gereken nokta da aslında tam olarak bu.

Güneşlenerek elde edilmek istenilen bronz ten görüntüsü için esasında zannedildiğinden çok daha fazla emek verilmesi gerekmektedir. Güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için alınması gereken önlemler, belirli saat aralıklarında düzenli olarak tüm vücudun aynı oranda güneş ısısına maruz kalması için ivedilikle uygulanması gereken planlar, doğru bikini/mayo seçimi gibi uzunca bir listenin yapılması gerekenlerinin sorumluluğunu alamayan kadınların sırf bu sebeplerden bronzluk için ilk başvurduğu yer artık solaryum cihazları olmaya başlamıştır. Ancak her ne kadar bunları konuşmamayı tercih ediyor olsak da elimizdeki telefonların bile birçok zararına maruz kaldığımızı düşündüğümüzde, devasa boyutlardaki solaryum cihazlarının çok daha büyük sorunları doğurabileceğini de tahmin etmemiz gerekmektedir. İşte tam da bu sebeplerle sıklıkla duyduğumuz ‘’her şeyin doğalı güzeldir’’ sözüne bu noktada katılmak durumunda kalıyoruz.

EN SAĞLIKLI GÜNEŞLENME İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

En doğal bronzlaşma yöntemi olan güneşlenme yöntemi, uygulanabilirliğinin yanında bilinmesi gereken bazı detayları da taşır. Bu detaylardan kısaca şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Öncelikle güneşleneceğiniz alanın tamamının aynı oranda güneşe maruz kaldığından emin olun. Veya ortamı eşit güneş ışını alacak şekilde dizayn ederek istediğiniz konuma getirin. Aksi takdirde bacaklarınızın bir kısmının daha koyu bir kısmının daha açık bir ten rengine dönüşmesi gibi sıkıntılarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.

 

  • Güneşleneceğiniz alanda ne kadar süre kalacağınız oldukça önemli bir detaydır. Güneşin yoğunluğuna bağlı olarak ne kadar süre güneşleneceğinizi önceden hesaplamanız gerekir. Bunun için telefonlarınızda yer alan alarmları kullanmak hayat kurtarıcı olabilir. Gereğinden fazla güneşlenmek cilt sağlığı için de oldukça tehlikelidir ve ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

 

  • Uzun süre güneşleneceğiniz zamanlarda uzanacağınız zeminin fazla sert olmamasına dikkat edin. Özellikle şezlong gibi fazlasıyla sert zeminlere minderi olmadan asla uzun süre uzanmayın. Eğer kullanabileceğiniz yumuşak bir şeyiniz yoksa havlunuzu direkt olarak kumun üzerine sererek, kumun üzerinde güneşlenmek çok daha doğru bir tercih olacaktır. Sanıyoruz ki kimse tatilinin geri kalanının yoğun sırt ve boyun ağrıları ile geçmesini istemez.

 

  • Tüm vücudunuzun aynı bronzluğa bürünmesini istiyorsanız güneşlenirken tercih edeceğiniz kıyafetler konusunda da seçici olmalısınız. Vücudunuzu fazla kapatan kıyafetleri tercih etmemeniz bu anlamda sizlere yardımcı olacak birinci adımdır. Yani özellikle güneşlenmek için mayo yerine bikini tercih etmeniz öncelikli adımınız olmalıdır. Ancak her bikini için de güneşlenmeye uygundur denilemez. Klasik ve olabildiğince minimalist bikini modelleri (örn. katebikinimodeli) güneşlenmek istediğiniz zamanlar için en uygun tercihiniz olacaktır.

 

  • Güneşlenirken vücudunuzun ön kısmı ne kadar süre ve ne kadar yoğunlukta güneşe maruz kalıyorsa aynı durumu vücudunuzun arka kısmı için de uygulamanız bütüncül bir görüntünün ortaya çıkmasında bir diğer önemli etkenlerden birisidir. Üstelik pek bahsedilmese bile sağ ve sol görüntülerinizin de belli bir süre eşit oranda güneşte bekletilmesi istediğiniz doğal bronzluğu elde etmenin bir diğer püf noktasıdır.

 

  • Ve son olarak herkesin bedeni farklı ve kişiye özeldir. Bu da aslında bazen bazı hesapların ve öngörülerin sizin için geçerli olmayabileceğini ortaya koyar. Örneğin bazı kadınlar güneşlenerek bronzlaşamamaktadır. Bu gibi durumlarda tıbben onaylanmış ve insan cildine zarar vermeyen bronzlaştırıcı yağlar tercih edilebilir.
×